Skip to main content

Aquest 2021 serà un dels anys amb més reptes per Girona. Tot i això, l’alcaldessa Marta Madrenas ha decidit repetir com a diputada al Parlament de Catalunya. Mentre l’alcaldessa continua la seva carrera política a Barcelona, a la ciutat que hauria de governar se li acumulen els problemes. Fem un repàs del calaix ple de Marta Madrenas.

 

1. Pressupostos 2021
Girona és l’única capital catalana que encara no té pressupostos per aquest 2021.  A hores d’ara el govern encara no ha fet pública cap proposta sobre els que haurien de ser els comptes més importants del mandat.

2. Municipalització de l’aigua
El cas Aigües de Girona va destapar un malbaratament de fons públics i una manca d’inversió que s’havia allargat durant dècades. Un jutge va posar en mans de l’Ajuntament la gestió de l’aigua i es va decidir apostar per la municipalització. Aquesta hauria d’haver estat completada abans d’acabar el 2020. Encara no s’ha tirat endavant.

3. Gestió de residus
A Girona patim un contracte deficient que s’ha hagut de prorrogar dos anys seguits per la incapacitat del govern de redactar-ne un de nou. Mentrestant, la incineradora de Campdorà està aturada des de 2017, cosa que costa als gironins i gironines un 7% més de taxa d’escombraries. Girona té la tercera taxa més cara de tot l’Estat.

4. Model de policia de proximitat
Tot i la promesa reiterada d’un nou model de policia més arrelat als barris, dos anys després de les eleccions no hi ha cap notícia sobre el nou sistema.

5. Noves ordenances
Les ordenances són el sistema que permet recaptar a l’Ajuntament. A Guanyem Girona vam insistir en la necessitat d’unes ordenanaces adaptades a la situació d’emergència social i econòmica. El govern va decidir prorrogar les de l’any passat.

6. Pacificació de plaça Catalunya
El febrer de l’any passat tots els grups municipls van votar a favor de la peatonalització de plaça Catalunya amb el compromís que estigués enllestida abans d’acabar el 2020. A dia d’avui el govern no té cap previsió per tirar-ho endavant.

7. Pla Local de l’Habitatge 
Anys de manca de polítiques d’habitatge a la ciutat han perjudicat l’accés a l’habitatge i han prococat l’augment dels preus del lloguer. Mentrestant, el govern segueix sense presentar un Pla Local de l’Habitatge.

8. Programa de Comerços en Xarxa
Una promesa electoral de l’alcaldessa que buscava dinamitzar les zones comercials eliminant barreres arquitectòniques i introduïnt millores als eixos comercials. Dos anys després de les eleccions no s’ha tirat endavant cap proposta en aquest sentit que permeti revifar els negocis locals, ara greument afectats per la crisi.

9. Reforma de l’entrada sud
El creixement del sud de la ciutat no s’atura. Grans superfícies comercials, la nova Clínica Girona o el futur institut Ermessenda estan provocant canvis radicals al carrer Barcelona. Després de la moció que va presentar Guanyem Girona, ara el govern té pendent presentar un projecte integral per evitar que els problemes de mobilitat i salut actuals es cronifiquin.

10. Pressupostos participats
Constatat el fracàs del sistema els últims anys, l’Ajuntament va prometre un replantejament general. Tot i això, aquest 2021 el govern ha decidit unilateralment suspendre els pressupostos participats sense plantejar cap alternativa on les veïnes i veïns puguin implicar-se en les decisions preses als seus barris.

11. Incineradora de Campdorà
Girona té la tercera taxa d’escombraries més cara de tot l’Estat des que el 2017 es va tancar la incineradora. El govern va anunciar que les obres començarien al cap de “tres o quatre mesos” però a dia d’avui segueix tot aturat. La Laia Pèlach ho explica amb més detall en aquest vídeo.

12. Relleu del Defensor de la Ciutadania
Fa més de dos anys que l’actual Defensor de la Ciutadania va acabar el mandat. Des de llavors l’alcaldessa no ha fet cap gestió per iniciar el procés per renovar el càrrec.

13. Tanatori públic i comarcal
Morir-se sense endeutar-se és un dret. Per això el maig de 2020 a Guanyem vam impulsar una moció a favor d’un tanatori públic i comarcal. La proposta es va aprovar al plenari però des de llavors el govern no ha fet res per tirar-lo endavant.

14. Reducció de plàstics als mercats municipals
L’agost de 2019 el ple va aprovar una mocó de Guanyem que buscava reduir els plàstics d’un sol ús als mercats municipals. Des de llavors no s’ha fet res malgrat que la pandèmia era una bona oportunitat per avançar en aquest sentit.

15. Comissaria de Santa Eugènia
El febrer de 2019, pocs mesos abans de les eleccions municipals, l’alcaldessa va prometre que “a finals d’any” la comissaria de Santa Eugènia estaria en funcionament. Ara, no només no està enllestida sinó que no hi ha cap previsió d’obertura i ha costat més diners dels previstos.

16. Moratòria de pisos turístics
L’Associació de Veïnes i Veïns del Barri Vell amb el suport de la gran majoria d’AVVs de Girona i de les associacions en defensa del dret a l’habitatge van presentar una moratòria de pisos turístics a tota la ciutat. Es va aprovar al ple però el govern ha estat evitant complir amb el compromís adquirit al plenari.

17. Reforma del ‘nyap’ del carrer de la Creu
Abans que s’estrenés la reforma a Guanyem ja vam advertir de les nombroses deficiències en seguretat i mobilitat que presentava un projecte de 200.000€. Poc temps després, l’Ajuntament va haver de pagar més diners per arreglar uns desperfectes a l’obra. A Guanyem hem demanat que es torni al pla inicial que havien ideat els tècnics per acabar amb aquests problemes.

18. Semàfor a l’encreuament del tennis
El 2014 es va anunciar que en aquest encreuament perillós s’hi col·locarien semàfors per regular el pas dels vehicles. A dia d’avui l’encreuament segueix igual que fa set anys.

19. Nova ordenança d’animals
El març de l’any passat es va aprovar la frase preliminar de la nova ordenança d’animals. A Guanyem vam presentar un seguit d’al·legacions per millorar-la. Seguim esperant que es reprengui el procés.

20. Biblioteca de la Casa de Cultura
El 2013 es va tancar aquest equipament. El 2015, el govern de CiU va anunciar que aquell mateix any es reobriria. Som a 2021 i encara no hi ha previsió de reobertura.

21. Projecte per a la Casa Pastors
La Casa Pastors ha de ser la seu del Fons Santos Torroella. Es tracta d’un projecte que ha costat milions d’euros a les gironines i gironins i que a hores d’ara encara no té cap projecte definit.

22. Arreglar les deficiències al sistema de contenidors intel·ligents
Les àrees al voltant dels contenidors intel·ligents vessen d’escombaries cada nit per un sistema que s’ha imposat massa ràpidament. Els veïns es queixen també que les targetes no funcionen sempre i de la poca practicitat d’haver de recollir la targeta o les etiquetes a l’Ajuntament. A Guanyem hem posat sobre la taula algunes possibles millores.

23. Donar una sortida als i les talleristes dels Centres Cívics
La tasca dels talleristes als Centres Cívics dona vida als barris i té un alt valor social. Des de fa mesos, però, que no poden treballar per les restriccions. A Guanyem hem demanat en més d’una ocasió que l’Ajuntament busqui alternatives viables per tal que puguin serguir treballant i oferint el seu servei.

24. Reforma de la plaça d’Espanya
El 2017 i després de molts anys de debat es va aprovar la reforma de la plaça d’Espanya, on hi havia l’antiga estació d’autobusos. No es sap res del progrés d’aquesta obra.

25. Institut Ermessenda
El Departament d’Educació va prometre que el nou institut estaria funcionant en un nou edifici situat al carrer Barcelona el curs 2020/21 però ara  tot just s’ha aprovat l’enderroc de la fàbrica on hi ha d’anar el nou centre. Mentrestant, l’Ajuntament de Girona paga anualment 90.000€ al Bisbat en una situació anòmala ja que aquest cost no hauria de d’anar a càrrec del consistori.

26. Pacificació a Sant Daniel
Des de fa anys l’AV de Sant Daniel demana un replantejament de la mobilitat a la Vall a la qual l’Ajuntament no ha estat capaç de donar resposta. La pandèmia ha accelerat la necessitat d’un canvi en la mobilitat de la Vall, especialment els caps de setmana.

27. Millores en salut i seguretat a l’entorn de les escoles
Malgrat la retòrica a favor de la mobilitat sostenible, l’Ajuntament no està tirant polítiques valentes als entorns escolars dels centres educatius. Alguns centres i AFAs han demanat tallar carrers per millorar els entorns escolars però el govern no ha fet propostes ni ha acceptat les de la comunitat educativa.

28. Reforma del Castell de Montjuïc
Des de fa anys que aquesta reforma d’un entorn privilegiat a la ciutat que està pendent.

29. Aparcaments a Montjuïc
Aquest projecte comptava amb 10.000€ pressupostats que no es van executar.

30. Nou Centre Cívic a Montjuïc
La redacció del nou Centre Cívic és una reclamació de fa anys i que compta amb una partida pressupostària des de 2018. Tanmateix, el govern no ha fet cap passa per tirar-ho endavant i no ha estat capaç d’executar les partides.

31. Arreglar la Pista del CREC de Sant Daniel
Una reivindicació històrica dels veïns i veïnes de la Vall que no avança tot i disposar dels diners. Als pressupostos de 2018 i 2019 comptava amb una partida de 25.000€. Encara no s’ha arreglat.

32. Obres Cinema Modern
A hores d’ara, i seguint la previsió del govern, aquesta reforma ja hauria d’estar enllestida. No és el cas.

33. Pla Especial del Barri Vell
Un projecte necessari encara pendent.

34. Pla Integral de Sant Narcís
Un projecte llargament esperat a Sant Narcís. El 2019 comptava amb una partida de 50.000€ però es va suprimir.

35. Edifici Plaça Leonor Joher (Santa Eugènia)
Des de fa anys la zona de l’antic mercat del barri l’ocupa l’esquelet d’un edifici a mig propietat de l’Ajuntament. El govern fa anys que té pendent donar un ús a l’edifici.

36. Obres Pujada de la Punta del Pi (Montilivi)
Unes obres que fa anys que duren i que no s’acaben tot i comptar amb una prtida pressupostària any a any.

37. Desperfectes a la plaça Josep Pallach (Eixample)
La reforma promesa a la plaça va quedar a mig fer. Des de fa més de cinc anys que l’Ajuntament no soluciona els desperfectes al badalot i les goteres al pàrquing subterrani. El setembre el concurs va quedar desert.

38. Pont que connecti carrer del Carme amb Montilivi
El gener de 2019 Marta Madrenas va donar “llum verda” a la passera. Des de llavors no s’ha avançat. Un dels compromisos del govern als acords de pressupostos amb Guanyem era iniciar-ne l’estudi. Tampoc es va fer.

39. Reforma del Pont de l’Areny (Carme-Eixample).
Tot i tenir els diners previstos pels anys 2018 i 2019, el govern va ser incapaç d’executar-los i la reforma continua pendent.

40. Reforma de la passera de la Font del Rei
El passat desembre l’Ajuntament va tancar la passera degut a desperfectes ocasionats pel temporal Gloria. Des de llavors, els veïns i veïnes de l’Eixample i el Carme han perdut una passera més. No hi ha previsió de reobertura.

41. Arreglar la passera que connecta Girona est amb la Creueta
Aquesta passera mig derruïda connecta Girona est amb la Creueta. És el camí que fan molts nens i nenes per anar a l’escol. N’hem denunciat en més d’una ocasió el mal estat i ara l’Ajuntament ha anunciat que la repararà tot i que a hores d’ara encara no s’ha fet.

42. Pista poliesportiva de Fontajau
El 2019 van començar les obres a la pista per un cost de mig milió d’euros però al cap de poc van quedar aturades. Des de llavors, les veïnes i veïns del barri han vist com un racó de la pista quedava aturat sense que s’avancés. Ara s’ha de tornar a iniciar el procés per trobar una empresa que ho acabi.

43. Obres Central del Molí
Els veïns i veïnes del Mercadal fa anys que pateixen unes obres que no avancen. El 2017 van començar i es preveia que duressin un any i tres mesos però quatre anys després segueix encallat.

44. Adaptar el pont de les Peixateries Velles per a persones amb mobilitat reduïda
Es tracta d’una mesura del pla de govern de Marta Madrenas que no s’ha desenvolupat ni hi ha previsió que es faci.

45. Convertir el Mas Abella en un centre de referència de la cultura popular
Una proposta del pla de govern que no ha avançat.

46. Millorar la bústia d’avisos
La bústia d’avisos de l’Ajuntament de Girona no funciona. La ciutadania no acostuma a rebre resposta dels problemes que indiquen i això crea desafecció amb la política municipal. La bona comunicació amb la ciutadania és un tema a millorar d’aquest govern.

47. Inici de la redacció d’un nou POUM

A la campanya electoral de 2019 l’alcaldessa va prometre la redacció d’un nou POUM. A hores d’ara no s’ha iniciat cap tràmit del projecte.

48. Arreglar els desperfectes permanents a la pèrgola de la plaça Miquel de Palol (Devesa)
Aquesta pèrgola inaugurada l’any 2018 té diversos desperfectes que els veïns i veïnes han denunciat en més d’una ocasió, com ara l’aparició d’un sot quan plou que cada vegada es fa més profund.

49. Creació de nous espais per a gossos
La població canina a Girona continua augmentant i això genera tensions amb la resta de veïns i veïnes. L’Ajuntament va prometre més espais per a gossos però dos anys després de les eleccions no se n’ha creat cap de nou. La manca d’espais dificulta la convivència.

50. Una sola targeta per Girocleta i autobús
El pla de govern de Madrenas incloïa la fusió de les diverses targetes del transport públic de la ciutat. No s’ha avançat.

51. Nou baixador del tren a Pont Major
Un projecte que des de 2017 és sobre la taula però que no s’ha fet realitat.

52. Noves cotxeres per als autobusos de TMG
Una reivindicació de les treballadores i treballadors de TMG.

53. Centre Cívic a l’Eixample. El desembre passat el ple de l’Ajuntament va aprovar una moció de l’AV de l’Eixample per a la creació d’un Centre Cívic a un barri mancat d’equipaments comunitaris. És una demanda històrica que el govern no acaba de tirar endavant.

 

Compromisos pressupostaris amb GUANYEM GIRONA

Els pressupostos de 2020 es van aprovar fa més d’un any gràcies al vot favorable de Guanyem Girona després d’aconseguir millores en Educació, lluita contra l’Emergència Climàtica i Habitatge. Tot i això, el govern no ha complert la majoria d’acords i en alguns casos ni tan sols ha respost a propostes concretes que els hi va fer arribar Guanyem. Els repassem:

54. Pacificació d’un carrer a Pla de Palau-Sant Pau
No s’ha fet res.

55. Pacificació d’un carrer a Sant Narcís
No s’ha fet res.

56. Pacificació els dissabtes d’un carrer cèntric i emblemàtic
A l’agost Guanyem va enviar una proposta perquè aquest carrer fos Joan Maragall. El govern no ha respost el nostre missatge.

57. Taula per repensar Temps de Flors
Malgrat que la pandèmia era una oportunitat per repensar conjuntament Temps de Flors, el govern no ha presentat cap taula de treball i ha decidit unilateralment el format del certamen d’enguany.

58. Projecte de dinamització del parc Núria Terés, a Santa Eugènia
Dins la partida Girona 2030 hi havia destinats 20.000€ per un projecte de cooperació amb l’àrea urbana. A l’agost a Guanyem vam presentar al govern una proposta per dinamitzar el parc Núria Terés. El govern no ens ha respost.

59. Inversions a la Devesa
Per aprovar els pressupostos, Guanyem va exigir que s’executessin inversions pendents a la Devesa des de feia anys. El govern ha estat incapaç de fer-ho.

60. Inversions a les Pedreres
Per aprovar els pressupostos, Guanyem va exigir que s’executessin inversions pendents a les Pedreres des de feia anys. El govern ha estat incapaç de fer-ho.

61. Acabar amb els talls de llum a Font de la Pólvora
Entre les mesures que vam introduir als pressupostos hi figurava una possible solució pels talls de llum a Girona est: la sectorització. Més d’un any després no s’ha completat i els talls al barri continuen.

62. Pla d’acollida
El govern va adquirir el compromís de desenvolupar un pla d’acollida. Encara no s’ha tirat endavant.

63. Menjador social per a la gent gran a l’Esquerra del Ter
Aquesta proposta que Guanyem va introduir als pressupostos hauria d’haver estat enllestida el 2020. No està operatiu.

64. Projecte de teatre amateur als barris
Una proposta que vam introduir als pressupostos i que està aturada.

65. Aprovació definitiva del Pla especial de les hortes de Santa Eugènia i millores de l’espai.
Una proposta del pla de govern que a hores d’ara no s’ha iniciat.

66. Nou local LGTBi
Des de l’Espai LGTBi fa gairebé dos anys que es troben en un petit local provisional des que van començar les obres del Modern. L’Ajuntament ha d’oferir un nou local.