Skip to main content

Les irregularitats al Wellness i la manca d’equipaments a Pla de Palau-Sant Pau

Poca gent ho sap, però el gimnàs Wellness del Migdia pertany a les veïnes i veïns de Girona

Repassem un cas amb irregularitats durant els mandats de PSC i JxCat

Què ha passat amb el gimnàs Wellness?

Fa 20 anys l’Ajuntament de Girona, aleshores governat pel PSC, va cedir un equipament públic esportiu al barri de Pla de Palau-Sant Pau a una empresa privada. Aquesta concessió havia de durar 45 anys. Tot i això, el projecte mai va comptar amb el control financer necessari per part del consistori, una irregularitat que es va mantenir durant el mandat de CiU/JxCat. Ara el cas Wellness ha sortit a la llum.

L’any 2000 Girona va oferir els terrenys municipals al costat del parc del Migdia al Wellness a canvi que l’empresa desenvolupés activitats socials i comunitàries per a tothom i construís el Centre Cívic, la Biblioteca Ernest Lluch i la pista de bàsquet. La cessió de l’espai es va fixar que tindria una durada de 45 anys. Tot i això, i aquesta és una de les nombroses ombres del cas, enlloc es va argumentar amb números perquè el Wellness podria gaudir dels beneficis generats d’aquest ús per aquests 45 anys. És a dir, no es va establir -tal i com exigeix la llei- que s’expliqués quina projecció de beneficis hi hauria per considerar que l’empresa hauria recuperat la inversió feta i hagués obtingut uns beneficis suficients al cap de 45 anys.

Ara, 20 anys després, dos informes municipals, del secretari i l’interventor, les persones encarregades de vetllar per la pulcritud legal de les accions de l’Ajuntament, apunten que potser l’empresa ha superat amb escreix els beneficis que es podrien considerar justos. Sí que sabem del cert que des de fa anys l’empresa s’ha dedicat a destinar els guanys extres del Wellness del Migdia a sufragar altres gimnasos deficitaris arreu de l’Estat enlloc de finançar els projectes esportius i culturals al barri, tal i com estava acordat.

La manca de seguiment legal ha continuat durant els gairebé 10 anys de govern municipal de CiU/JxCAT, tot i que en el seu moment el partit va denunciar l’operació quan estava a l’oposició.

Una vegada van arribar al govern, van aparcar el tema i en cap moment van demanar la documentació que pertoca per llei i que obliga al Wellness a fer públics els beneficis. La manca de control s’ha mantingut. De fet, Marta Madrenas és regidora de govern des del 2011 però afirma que fins fa un any desconeixia l’afer Wellness. És a dir, durant tres anys d’alcaldia Madrenas no es va interessar per un assumpte tan important com aquest.

Què suposa per Pla de Palau-Sant Pau?

Les veïnes i veïns d’un dels barris més poblats i amb menys equipaments de Girona són els que haurien de poder gaudir de l’equipament del Wellness si aquest ja hagués aconseguit els beneficis que li pertocaven.

Els informes legals apunten que potser s’haurien aconseguit molts més guanys dels que serien justos i que, per això, aquest equipament en un futur podria retornar a la ciutadania gironina i al barri de Pla de Palau-Sant Pau. Cal, però, que el govern de la ciutat faci els passos legals necessaris per recupar-lo i deixi de mirar cap a una altra banda.

Què proposa Guanyem Girona?

1) Regularitzar la situació. Controlar immediatament la concessió i accedir a tota la informació sobre què ha passat durant aquests 20 anys.

2) Organitzar un acte obert a les veïnes i veïns. L’Ajuntament de Girona ha de donar compte del que ha passat davant la ciutadania i explicar un pla de treball per definir el futur de l’equipament.

3) Fer un informe sobre l’estat de l’equipament abans que acabi l’any. Cal saber quins beneficis ha obtingut el soci privat que gestiona el Wellness i aclarir què s’ha fet amb els diners dels programes socials i esportius a què es va comprometre.

4) Estudiar la reversió de l’actual concessió tan aviat com sigui possible. Hem d’avançar per tal que el Wellness sigui un equipament social i esportiu per Pla de Palau-Sant Pau i tota la ciutat.