Skip to main content
Actualitat

Guanyem Girona reivindica la memòria històrica feminista recordant tres dones gironines aquest 8 de març

By 8 de març de 2024No Comments

La formació municipalista ha volgut reivindicar les gironines Anna Maria Molina, Agustina Reixach i Margarida Devesa que, com tantes altres, han estat oblidades per la història

En el marc del 8 de març, dia de la dona treballadora, Guanyem Girona ha volgut fer una crida contra la invisibilització que les dones han patit al llarg del temps. A través de les històries de tres dones gironines, la formació ha volgut fer un exercici de dignificació i reparació per totes aquelles dones oblidades per la història.

La formació ha reivindicat que «cal continuar fent un exercici de memòria històrica feminista per contrarestar l’onada reaccionària i l’auge de l’extrema dreta».

Agustina Reixach i Oliver, coneguda també com “la poeta del carrer Santa Clara”, va néixer a Girona l’any 1910. La seva infància va transcórrer en el carrer Santa Clara, on els seus pares gestionaven ‘Can Reixach’, un establiment destacat de la ciutat. Durant l’època de la República va exercir com a mestra i posteriorment va assumir la gestió de l’empresa familiar. No va ser fins a la seva retirada que va poder dedicar-se plenament a l’escriptura, guanyant el reconeixement de ‘la poetessa del carrer Santa Clara’. Als 75 anys va publicar el seu primer volum i va continuar creant poesia, dietaris, obres de viatge i novel·les. Lamentablement va morir als 98 anys, sense haver vist la seva darrera obra publicada.

Anna Maria Molina de Haro, una figura destacada de l’atletisme català, va néixer a Girona el 2 de gener de 1950. Va brillar dins del Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEiEG), assolint diversos títols de campiona a Espanya. El 17 d’agost de 1979 va perdre la vida en un tràgic accident de trànsit. Referent inqüestionable de l’atletisme local, va obrir camí per a les noves generacions i es va convertir en un exemple de poder femení en l’àmbit esportiu.

Margarida Devesa, una resident gironina del segle XV, va ser víctima d’una acusació injusta de bruixeria que la va conduir a la persecució, la tortura i, finalment, a la seva execució durant la caça de bruixes de l’any 1427, després de ser acusada de provocar un terratrèmol a Amer. Des de Guanyem Girona, es reivindica la memòria de figures com Margarida Devesa, que van ser perseguides i sentenciades només pel fet de ser dones.

En aquest 8M, Guanyem Girona segueix lluitant per la visibilització i el reconeixement de les dones en la història, des de les més conegudes fins a aquelles que han quedat silenciades.