Skip to main content
Actualitat

Girona presenta unes Ordenances Fiscals pel 2025 més justes i progressives

By 16 d'octubre de 2024No Comments

La nova proposta d’ordenances incorporen l’habitatge assequible, unes taxes més verdes, a més de noves taxes per al turisme i mesures per impulsar el comerç local com a eixos principals.

La regidora d’Hisenda, Sílvia Aliu, ha presentat la proposta d’Ordenances Fiscals per al 2025, amb l’objectiu de fer una ciutat més justa i equitativa. Les noves mesures volen afavorir l’habitatge assequible, la transició ecològica, la justícia social, el suport al comerç local i la regulació del turisme.

Foment del parc d’habitatge

Un dels pilars centrals d’aquestes ordenances és la congelació de l’IBI per a tota la ciutadania. Alhora, es proposen bonificacions per a reformes en habitatges destinats al lloguer assequible, a la protecció oficial i per a aquells ubicats en barris que tinguin un Pla de Barris. A més, s’introdueixen restriccions més estrictes pels pisos buits, amb l’objectiu de penalitzar els propietaris que mantinguin habitatges desocupats.

Tal com ha afirmat la regidora, aquestes mesures «volem incentivar i fomentar el creixement del parc d’habitatge a la ciutat», una de les línies del govern liderat per Guanyem Girona i «una política necessària en el context actual».

Cap a la Girona Ciutat Circular

Amb el repte de convertir Girona en una ciutat circular, les ordenances aposten per taxes més verdes. Es bonificaran les empreses que incorporin energia renovable, i s’incentivaran les instal·lacions de plaques fotovoltaiques en habitatges.

També s’implantarà una nova taxa de residus més justa i progressiva, que farà que qui més residus generi, més hagi de pagar, fomentant i tendint així cap a la reducció de residus a la ciutat.

Regulació del turisme

En l’àmbit turístic, es pretén regular l’impacte de les activitats que genera aquest sector a la ciutat. Es crearà una nova taxa per als busos turístics i s’aplicarà una taxa d’escombraries més elevada pels pisos turístics.

Suport al comerç local i familiar

Les noves ordenances també inclouen mesures per donar suport al teixit comercial de la ciutat. Es proposen bonificacions per a les reformes dels negocis familiars, una iniciativa destinada a mantenir i potenciar el comerç local. D’altra banda, s’implementaran ajudes per a empreses amb rendiment negatiu, amb l’objectiu d’evitar el tancament d’establiments i protegir l’activitat econòmica a Girona.

Aquestes Ordenances Fiscals són una aposta decidida del govern municipal que lidera Guanyem per construir una ciutat socialment més justa i amb més oportunitats per a tothom.