Guanyem Girona, el PSC i Esquerra Republicana de Catalunya a Girona, que sumen 16 dels 27 regidors de l’Ajuntament de Girona, han fet un posicionament conjunt aquest matí per demanar una taula de treball i un acord entre els grups municipals de la ciutat per impulsar un nou model de gestió en la neteja dels equipaments municipals. Un dels principals motius d’aquesta demanda és la vulneració reiterada de drets laborals per part de l’actual concessionària EULEN. Els partits de l’oposició han decidit ajuntar forces després que la setmana passada l’equip de govern retirés a l’últim moment del ple un punt de l’ordre del dia on proposava donar un any més de contracte a EULEN malgrat no haver complert amb els compromisos adquirits d’estudiar altres possibles models de gestió.
El servei de neteja dels equipaments municipals es va adjudicar el 26 d’octubre del 2016 a l’empresa EULEN per un import total de 3,9M d’euros. Des de llavors, el contracte, s’ha modificat en diferents ocasions per a la incorporació de nous equipaments o neteges especials. Tot i les queixes reiterades dels diferents grups municipals i del comitè d’empresa, l’equip de govern s’ha limitat a fer un control d’hores realitzades i de la qualitat del servei, però mai ha volgut entrar en profunditat al fons de la qüestió de la gestió dels recursos humans.
Guanyem, PSC i ERC han demanat una reunió de treball el més aviat possible on el Govern posi tota la informació que té al voltant de totes les formes de gestió possibles que ajudin a millorar la qualitat del servei així com assegurar els drets laborals. En aquesta taula de treball els partits plantegen que caldrà que es presenti un informe per a cada model de gestió que inclogui tant els costos i avantatges de cadascun d’ells com les clàusules socials per garantir els drets de les treballadores i els treballadors.
Per les tres formacions la gestió del govern ha estat erràtica, manifesten que en els últims anys la informació no ha estat transparent i no s’han complert uns compromisos que eren condicions clau perquè EULEN pogués prorrogar el contracte. En aquest sentit, mentre es fa aquest procés de debat i negociació sobre un possible nou model de gestió, els partits reclamen més implicació de l’equip de govern en les denúncies reiterades de les treballadores pel tracte rebut per EULEN.
“La gestió poc acurada, no només ha tingut conseqüències negatives a l’hora de garantir els drets laborals de la plantilla, sinó que també ha implicat modificacions continuades del contracte (més de 100 a l’any) amb el sobrecost econòmic derivat. Arribar a la data de pròrroga sense haver treballat alternatives, ha abocat a l’Ajuntament a un període de 6 mesos a partir d’octubre del 2019 on l’empresa EULEN haurà de realitzar el servei de manera forçosa amb un possible sobrecost de 900.000 € que hauran d’assumir els gironins i gironines” han coincidit Salellas, Paneque i Ayats.