Skip to main content

PRINCIPIS POLÍTICS de GUANYEM GIRONA
Els i les assistents a l’assemblea de GUANYEM GIRONA ens hem reunit avui, dimecres 7 de novembre, al teatre del centre cívic de Sant Narcís, per tal d’engegar un espai polític municipalista, transformador i de base ciutadana en vista a les eleccions municipals del maig vinent.
A totes i a tots nosaltres ens preocupa que en els darrers anys s’hagi anat bastint a Girona un model de ciutat aparador mentre s’abandona la gestió del dia a dia, creixen les desigualtats i es descuiden els barris. Per aquest motiu, hem decidit articular un nou espai polític amb vocació majoritària, capaç d’esdevenir alternativa de govern, que situï al centre de les seves preocupacions el benestar de la gent, la centralitat de tots els barris i la participació ciutadana.
Volem portar a Girona el canvi que necessita en clau social, democràtica, popular i republicana, i a través d’una acció política que s’inspiri en els principis següents:
Una Girona per a la majoria i no pensada per a uns pocs, en què tots els ciutadans i ciutadanes s’hi sentin incloses i siguin protagonistes de la construcció col·lectiva del projecte de ciutat.

Cal situar les polítiques socials al centre, no actuant només en casos d’emergència sinó treballant per blindar els drets socials de tothom i cercant alternatives a un model econòmic injust. L’accés a l’habitatge, la qualitat de l’ocupació o la reducció de les desigualtats són debats inajornables si volem una ciutat més cohesionada i amb igualtat d’oportunitats per a tothom.

La ciutadania ha de tenir veu i vot en el futur de la seva ciutat. Advoquem per una participació ciutadana de baix a dalt, a partir dels barris i les entitats. Per nosaltres tots els barris són centre, i cal posar fil a l’agulla a tots els projectes pendents i desatesos durant anys. De les promeses als fets.

Apostem decididament per l’educació, l’esport i la cultura com a base per a fomentar la igualtat d’oportunitats, la cohesió social i el creixement humà i intel·lectual de la ciutadania, des d’una perspectiva pública i comunitària.

Necessitem diversificar l’economia gironina cap a sectors d’alt valor afegit i amb un elevat complement social. Volem revertir la Girona-marca centrada únicament en l’atracció descontrolada de turistes i les polítiques de façana. Hem de potenciar nous sectors com l’economia verda, la del coneixement o l’economia social i solidària, i estem compromesos amb una proposta que superi el model econòmic injust actual.

Cal combatre tan decididament les desigualtats socials com promoure activament les diferències i la dignitat de tots els col·lectius. Girona ha de ser inclusiva per a les persones LGTBI, pels i les migrants, la gent gran, infants i joves i per a les persones amb capacitats i funcionalitats diverses. I sens dubte, tot això no es pot fer sense la meitat de la població: el feminisme ha de ser un dels vectors principals del nostre espai polític.

Hem de posar molta més ambició i esperit transformador en les polítiques ecològiques i de medi ambient. Cal mirar més enllà dels períodes electorals i definir una proposta de ciutat per al 2030 que pugui ser un exemple en la lluita contra el canvi climàtic, la preservació del territori i els drets dels animals.

No té sentit impulsar moltes de les polítiques en matèria de residus, aigua, cultura o mobilitat sense comptar amb els municipis de l’àrea urbana. Girona i el seu entorn ha de convertir-se en un espai amable que es pensi conjuntament, i que potenciï el transport públic i la bicicleta tot reduint els impactes negatius del vehicle privat.

Veiem en la República catalana i la superació del règim del ’78 la millor eina per millorar les condicions de vida de la gent, i on es respectin els drets civils i polítics de tothom. Som un espai municipalista que estarà compromès amb la conquesta de la sobirania del nostre país.

Volem portar aire fresc en la governabilitat de la ciutat, que cal exercir sota criteris d’ètica, transparència i vocació de servei públic. Apostem per la defensa dels serveis públics i de qualitat com a eina de gestió democràtica i garantia de drets, així com amb l’impuls de la ciutadania digital i de Girona com a referent tecnològic.

Sota aquests deu principis polítics, els i les assistents a l’assemblea de GUANYEM GIRONA ens comprometem a aprofundir i concretar aquests aspectes en un projecte de ciutat més ampli i participat per les veïnes i veïns de la ciutat.