Els darrers mesos, la gent de Guanyem Girona ens hem anat reunint amb alguns dels principals agents de la cultura a Girona, per tal de poder pensar, debatre i finalment definir les propostes que ens han d’ajudar a situar la cultura, de nou, en un carril central de les nostres polítiques públiques. Gran part del diagnòstic és àmpliament compartit: la ciutat s’ha dedicat, els darrers anys, a exhibir-se de la mà de promotors privats amb ajuda pública, mentre el consistori n’avaluava l’impacte en base a tiquets venuts i el nombre de visitants per esdeveniment. Semblant a una estratègia de promoció econòmica i turística liderada des de l’àrea de Cultura.
Girona ha invertit la major part del seu pressupost cultural a projectar-se enfora, mentre la ciutat continuava sense dissenyar, de portes endins, un pla estratègic de cultura per a la propera dècada; amb una part significativa dels seus equipaments deactualitzats o directament en precari i/o sense estratègia de futur coneguda; amb una connexió escassíssima, en recursos i plans, amb la “ciutat educadora” que tothom esmenta a mesura que se la buida de contingut; o amb inversions clarament minces per a la formació, creació i exhibició de base, allò que pot aconseguir que les gironines i gironins no hagin de marxar fora per créixer i projectar-se… a l’espera de ser cridats per un “gran esdeveniment” de ciutat, que ens triarà el bo i millor per veure a casa.
Des de Guanyem Girona, creiem que és l’hora d’una aposta clara per un projecte que superi la “ciutat esdeveniment” i fomenti una Girona culturalment viva i activa els 365 dies l’any, dels barris al centre històric, de les iniciatives privades que despunten a la feina de base que fan les escoles municipals, dels museus a les biblioteques, del conservatori a l’associacionisme artístic i cultural que omple de vida els centres cívics, els ateneus i les places. Un model plural –públic, privat, cooperatiu, comunitari– que aspiri a una societat formada i crítica, capaç d’autodeterminar-se i emprendre el seu projecte vital.
I tot plegat, sense menystenir les propostes orientades a fomentar l’atracció de visitants i la venda de localitats, que també n’hi ha d’haver. Per això mateix, a Guanyem treballem en el disseny d’un pla de vincles culturals entre grans esdeveniments i la formació, creació i exhibició de base a Girona, per tal que les programacions privades i de gran format que se celebren anualment, amb ajuts importants de les arques municipals, puguin establir llaços amb el nostre teixit artístic i cultural de base i acompanyin les gironines i gironins, de totes les edats, en els diferents recorreguts possibles a l’hora de formar-se, crear o exhibir. De les aules de les escoles a les principals sales d’exposició o exhibició, passant pels equipaments de barri, els ateneus i el carrer mateix.
Passat el 26 de maig, emprendrem amb perseverança el repte il·lusionant de reconnectar la cultura amb la gent i el seu entorn més immediat. I, també aquí, ho farem cooperant amb els municipis de l’àrea urbana de Girona. Perquè el futur cal pensar-lo en gran, mentre es treballa des de baix, per no deixar ningú enrera.