- Els cinc primers candidats desgranen les propostes per “guanyar una ciutat per a la seva gent”
La candidatura Guanyem Girona ha presentat avui les línies mestres del seu projecte de ciutat en un acte a la Mercè. Presentat per la periodista Cristina Valentí, els cinc primers membres de la llista –Lluc Salellas, Cristina Andreu, Xevi Montoya, Dolors Serra i Pere Albertí- han desgranat les propostes per “guanyar una ciutat per a la seva gent”. L’alcaldable Lluc Salellas ha obert la conferència explicant que “el programa de Guanyem s’ha confeccionat de forma participativa amb entitats de la ciutat, escoltant a experts en diverses matèries i a través de múltiples subcomissions que han reunit a més de 200 persones en total”. El cap de llista ha assegurat que el projecte de Guanyem és “valent i realista alhora: som la candidatura que té les idees més clares per donar resposta a problemàtiques com l’habitatge, la mobilitat o la precarietat laboral”.
Precisament sobre l’habitatge, Cristina Andreu ha destacat que “cada vegada és més difícil i més car trobar un pis a Girona per a viure-hi”, i ha denunciat que en els darrers anys no s’han fet polítiques en aquesta matèria. Guanyem es compromet a confeccionar un pla local d’habitatge que contempli mesures com donar incentius i garanties als petits propietaris per a incrementar la borsa municipal d’habitatge de lloguer o mobilitzar el parc d’habitatge buit. Acte seguit ha pres la paraula Pere Albertí, que ha posat el focus en l’educació com a eina per a garantir l’equitat i la igualtat d’oportunitats des de la infància i la joventut. L’exdirector de l’IES Montilivi ha anunciat que “proposarem un pacte de ciutat contra la segregació escolar, ja que Girona estem entre les 10 ciutats catalanes més segregadores”.
Per la seva banda, Xevi Montoya ha explicat tant el model cultural com el model econòmic de la candidatura. En relació a la cultura, el número tres de la llista ha expressat que “hem de passar d’un model molt costós i efímer del gran esdeveniment que dura un cap de setmana a donar suport a la cultura de base i als creadors i agents que fan cultura dia a dia a la ciutat”. També s’han mostrat partidaris d’engegar accions que descentralitzin els esdeveniments culturals a tots els barris de la ciutat. Pel que fa a l’economia, Montoya ha criticat que fins ara s’hagi fiat tot al turisme i ha defensat que “cal diversificar la nostra economia en sectors d’alt valor afegit i que creïn ocupació de qualitat, apostant per la innovació, l’economia del coneixement o la reindustralització del conjunt de l’àrea urbana”.
Per últim, Dolors Serra ha posat l’accent en les polítiques municipals de lluita contra el canvi climàtic i ha parlat de “situar Girona com un referent nacional en el camp de la sostenibilitat i de les ciutats verdes”. Entre d’altres mesures, Serra aposta per “pacificar el centre de la ciutat i reimpulsar tant el transport públic com l’ús de la bicicleta”. La número quatre de la llista també ha defensat una ciutat on tots els col·lectius se la sentin seva i puguin dur a terme el seu projecte de vida, citant explícitament a grups com els LGTBi, les persones migrades o les persones amb diversitat funcional. L’alcaldable Lluc Salellas ha tancat l’acte parlant de la Girona del 2030 com a objectiu de ciutat més enllà dels curt-terminismes electorals, i ha citat la necessitat de “posar fil a l’agulla en els grans projectes de ciutat que estan aturats com ara el Pla Especial de la Devesa o la reforma de l’entrada sud”.