Skip to main content
Actualitat

La rica Girona dels barris

By 2 de maig de 2019maig 7th, 2019No Comments

Per Xevi Villarreal

Girona ja té més de 100.000 habitants! I aquesta és una fita que, a més de motiu de celebració, suposa la conveniència d’adaptar aquest creixement al dia a dia de la ciutat.

Els nostres barris creixen al ritme que ho fa la ciutat, així com les necessitats dels seus veïns i veïnes. Necessitats com per exemple el manteniment de més carrers urbanitzats, disposar de més equipaments, la gestió de més residus, la neteja i, per suposat, més eines de participació ciutadana que cohesioni aquest creixement demogràfic. Cal, doncs, un augment de serveis públics que significa més gestió i un increment de la tasca social que necessita de més facilitació i dinamització associativa.

Com s’ha sentit a dir a molts barris de la nostra ciutat, Girona no es pot governar tota desde la Plaça del Vi. I és ben veritat tant per l’eficiència com per l’eficàcia de la gestió pública. Actualment hi ha barris que, tant per demografia com per extensió, tenen entitat pròpia com per necessitar models de governança a mida. D’altres barris petits viuen a l’ombra de les necessitats dels primers, i sovint pateixen en silenci. Tenim els barris de la mal anomenada perifèria que, davant del model de la Girona d’exhibició, se senten ciutadania de segona. I tenim barris que, després d’haver patit annexions forçoses a la ciutat, encara mantenen viu el seu sentiment de poble.

Tots ells són barris de Girona, cadascú amb les seves singularitats. I la millor manera d’atendre-les és mitjançant un model de gestió que faci de la proximitat una pràctica de governança, responent a conceptes d’igualtat territorial en el tracte i l’acció política.

Des de Guanyem Girona tenim clar que cal pensar en la Girona del 2030 i defensem que cal actualitzar un model de gestió que s’adapti al creixement de la nostra ciutat i, per tant, dels nostres barris. Per això apostem per la descentralització de la gestió de govern en benefici de l’empoderament dels nostres barris ja que com més a prop estàs d’un lloc acostumes a gestionar millor el seu dia a dia. I d’acord amb les singularitats abans esmentades, entenem que els ritmes i capacitats d’organització de cada barri seran segons la vitalitat del seu teixit associatiu i el grau de participació del veinatge.

La tasca de l’Ajuntament ha de facilitar la descentralització esmentada, i apostem pel model de Consell de Barri sempre que les condicions possibilitin aquesta articulació organitzativa. Això facilitarà el control de l’acció de govern i ampliarà els canals de comunicació amb la Plaça del Vi, en benefici de l’eficàcia de gestió i el foment de més espais participatius assumint la responsabilitat de cedir parcel.les de gestió per fer-ho més bé.

En tot aquest entramat la participació ciutadana i dinamització associativa són eines essencials d’inclusió i cohesió social. Cal enxarxar i donar eines a les entitats del territori perquè tothom se senti partícep de Girona. Un mecanisme en aquest sentit és la gestió d’equipaments municipals en benefici públic, l’impuls d’ateneus i espais cogestionats, així com l’acompanyament i facilitació de la tasca del teixit associatiu enlloc de ser un maldecap més en la seva activitat quotidiana. L’espai públic té potencialitats com a agent sociabilitzador i com a espai de trobada, i facilita la participció amb les entitats en la dinamització dels nostres carrers tenint clar que la multiculturalitat i la diversitat de Girona són una de les nostres principals riqueses.

Finalment, no hem d’oblidar la necessitat de connectar tots els barris per tal de promoure el coneixement mutu i les dinàmiques de solidaritat entre veïns i veïnes de la mateixa ciutat ja que les problemàtiques poden ser compartides o bé individuals… Però si afecta a qualsevol dels nostres barris, afecta a Girona.

Guanyem Girona sabem com entomar doncs aquest àmbit. Tenim propostes i tenim projecte perquè venim d’aquest teixit associatiu que dinamitza, perquè vivim i participem de la diversitat dels nostres barris, perquè tenim l’experiència i la capacitat, perquè coneixem moltes veus que demanen un relleu a la ciutat i perquè sabem que aquest relleu passa per Guanyem Girona.