Skip to main content
Actualitat

Guanyem reivindica els gironins de tots els orígens en el dia de la Hispanitat

By 12 d'octubre de 2019novembre 26th, 2019No Comments

La formació torna a demanar que s’activi la comissió del nomenclàtor per “eliminar anacronismes” com l’avinguda de la Hispanitat de Sant Narcís

Aquest 12 d’octubre una quinzena de simpatitzants de Guanyem Girona s’ha trobat davant la placa de l’Avinguda de la Hispanitat de Sant Narcís per demanar “una ciutat antiracista que celebri els gironins de tots els orígens” i per “homenatjar els pobles indígenes d’Amèrica que van patir el colonialisme espanyol”. El portaveu del grup municipal, Lluc Salellas, ha destacat que el 12-O no hi ha “res a celebrar” i ha reivindicat el dret a l’autodeterminació de tots els pobles.

Per la seva banda, Wilmer Medina de l’Associació Social i Cultural d’Hondures de la Província de Girona (ASCHPG), ha indicat que per a ell el concepte d’Hispanitat és un recordatori de l’extermini que van patir els pobles indignes i ha cridat a transformar el 12 d’octubre en el “Dia de la resistència indígena”. “Amèrica no va ser descoberta, va ser envaïda i saquejada”, ha sentenciat. En aquest sentit, Medina ha recordat que els pobles originaris continuen patint un sistema “eurocèntric i extractiu que destrueix els recursos naturals i la vida”. Per acabar, el representant de l’associació hondurenya ha tingut unes paraules de solidaritat amb la resta de pobles que es veuen obligats a emigrar i ha denunciat “la fossa comuna del Mediterrani causada pel tancament de fronteres europeu”.

Guanyem Girona també ha aprofitat per reclamar un nomenclàtor “més coherent amb els valors comuns de les veïnes i veïns de la ciutat”. Salellas ha recordat que el 12 d’octubre com a festa nacional a l’Estat té el seu origen en el “dia de la raça”. Per a Guanyem les connotacions racistes i discriminatòries de la diada de la Hispanitat són evidents i per això considera que no té sentit que Sant Narcís hi tingui dedicada una avinguda. Per aquest motiu tornen a proposar que es designin els membres de la comissió del nomenclàtor i “s’avanci cap a una nomenclatura antiracista i feminista”.

Per últim, Salellas ha assenyalat que “la República catalana que vindrà es farà colze a colze amb gironins i gironines vingudes d’arreu del món”.