Skip to main content
Actualitat

Guanyem reclama que l’Ajuntament garanteixi el compliment del nou decret llei pel dret a l’habitatge

By 30 de desembre de 2019febrer 11th, 2020No Comments

La formació municipalista critica que JxCAT i PSC votin en contra d’evitar l’ús de la força policial als desnonaments amb menors

La setmana passada el Govern de la Generalitat va aprovar un decret llei de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge. Tot i que adverteixen un “marge de millora important”, des de Guanyem Girona han celebrat que la Generalitat actuï davant l’emergència habitacional i han destacat que les propostes incloses al text es treballessin conjuntament amb els col·lectius en defensa del dret a l’habitatge com la PAH o el Sindicat de Llogateres, que va definir el document com “un pas important en la lluita pel dret a l’habitatge.”

Tanmateix, la regidora Cristina Andreu ha subratllat que l’Ajuntament de Girona “ara té la responsabilitat d’assegurar que la ciutadania conegui aquests nous drets.” “Acabar amb els abusos dels fons voltors i dels grans tenidors passa perquè l’Oficina Municipal d’Habitatge i els Serveis Socials facin saber a les persones que atenen les noves condicions per aspirar a un lloguer social”, ha explicat la regidora. Amb la nova llei els grans propietaris estaran obligats a oferir un lloguer social a les famílies llogateres que demostrin una situació de vulnerabilitat. El text també específica que els grans propietaris estaran obligats a oferir un lloguer social abans d’interposar una demanda judicial.

Per a Guanyem Girona és “primordial” que el consistori faci un seguiment exhaustiu dels casos particulars de vulnerabilitat habitacional que es puguin incloure dins del nou decret llei i perquè vetlli perquè els grans tenidors -una categoria que amb el nou decret llei s’amplia a tot aquell qui tingui un mínim de 15 habitatges- segueixin els nous protocols. “Caldrà un control exhaustiu de les noves mesures per evitar situacions d’abús i que es cometin il·legalitats que atemptin contra els drets dels llogaters”, ha sentenciat Andreu.

Ús de la força en desnonaments

D’altra banda, malgrat l’aprovació d’aquest decret llei, el principal partit a l’oposició veu amb preocupació els possibles desnonaments a la ciutat al 2020. “Fins ara la gran feina de la PAH ha evitat molts desnonaments a Girona, però tot fa pensar que l’any que ve s’acabaran les pròrrogues i començaran els desallotjaments per la força”, ha advertit la regidora Andreu. En aquest sentit, des de Guanyem Girona s’han mostrat molt crítics amb JxCAT i el PSC, que el novembre passat al Parlament van evitar que s’aprovés un text que demanava evitar l’ús de la força per part dels Mossos d’Esquadra en casos de desallotjaments amb menors o persones vulnerables, una decisió política qualificada “d’extremadament greu i hipòcrita” per part del principal partit a l’oposició al consistori gironí.

En aquella votació JxCAT i PSC també van rebutjar que es prohibissin les càrregues policials contra les manifestacions pacífiques convocades amb la finalitat d’aturar desallotjaments. “Ens preocupa profundament que l’any que ve a Girona haguem de patir la violència policial que hem vist a Barcelona contra les persones que defensen el dret a l’habitatge”, ha reblat la regidora.