Skip to main content
Actualitat

Girona: una capitalitat que multipliqui

By 27 de març de 2019abril 5th, 2019No Comments

Per Lluc Salellas

Bona part dels analistes polítics dels últims anys han anomenat el segle XXI com el segle de “les ciutats”. La globalització i el model econòmic imperant ha provocat una constant despoblació del camp i un creixement exponencial de les ciutats. Els casos de les metròpolis d’Índia, la Xina, el Pakistan, l’Àfrica o l’Amèrica del Sud són àmpliament coneguts però a nivell de país o de Comarques Gironines es produeixen fenòmens semblants encara que siguin a escala molt més petita. En els últims vint anys, per exemple, Girona ha incrementat la població en 28.000 habitants i ha arribat als 100.000, Salt ha augmentat en 9000 habitants el cens i ja supera els 30.000 i Sarrià de Ter ha superat el llistó dels 5000 habitants quan l’any 1998 en prou feines en tenia més de 3.000. En total, en vint anys la població d’aquests tres municipis ha crescut en un 36% i avui ja es pot parlar d’una àrea urbana consolidada a la qual cal sumar-hi municipis com Quart, Fornells de la Selva, Bescanó, Vilablareix, Sant Gregori o Celrà.

Aquest context demogràfic i, per tant, de riquesa, desigualtats i necessitats ens hauria de portar a dissenyar una estratègia compartida entre els municipis per afrontar un repte que és imprescindible: garantir que tota la gent que forma part d’aquesta àrea urbana tingui la possibilitat de desenvolupar el seu projecte de vida. I Girona, com a capital, hi té molt a dir. En aquest sentit, la nostra ciutat ha d’exercir, per fi, un lideratge en desenvolupar polítiques mancomunades, en coordinar i cooperar una proposta de futur pel conjunt de municipis que parli de mobilitat, d’un urbanisme que superi la construcció per la construcció, que pensi en la millor manera de garantir els serveis socials, en la millor ubicació del futur Trueta perquè sigui un hospital que pugui ser encara més referent i punter o en una proposta econòmica basada en recerca, cooperativisme i comerç i no només en grans superfícies comercials.

Ens cal una proposta estratègica pels propers 10-15 anys i un equip sòlid i innovador que pugui liderar-la. Per això, des de Guanyem Girona hem posat com un punt base del nostre ideari el treball cooperatiu amb els municipis que envolten la ciutat. Entenem que després de molts anys en què s’ha treballat des d’una perspectiva excessivament localista, ens toca fer un pas endavant i creure que treballar junts, d’igual a igual, i amb objectius compartits és la millor manera d’exercir la capitalitat gironina. Penso, per exemple, en la proposta d’equipaments culturals, els que hi ha i els que potser vindran, en com els podem fer treballar més bé i conjuntament, compartint informació i enfortint la cultura com un element humà imprescindible pel nostre futur. La mobilitat sostenible, l’habitatge, la garantia de drets de tots els habitants independentment de l’origen, el gènere o l’orientació sexual, la Universitat, l’educació o el comerç són altres àmbits des dels quals cal explorar experiències cooperatives entre municipis.

En definitiva, és l’hora de guanyar una ciutat que sigui capital des de la generositat, que multipliqui els actius de la ciutat i dels seus municipis veïns, que pensi en clau urbana i col·lectiva i que faci un pas endavant per situar aquesta ciutat gran on habitem en un espai de vida digna, justa on la gent se senti cuidada.