Skip to main content
ActualitatGeneral

Guanyem ret homenatge a la memòria republicana 80 anys després de la caiguda de Girona davant les tropes franquistes

By 1 de febrer de 2019març 27th, 2019No Comments

Lluc Salellas va remarcar la necessitat de recuperar iniciatives en memòria històrica sobre el franquisme i la transició

Prop de 50 persones es van reunir a la Plaça Marquès de Camps, escenari d’un dels últims bombardejos sobre Girona

Ahir al vespre Guanyem Girona va celebrar un acte en memòria del 80è aniversari dels últims bombardejos de l’aviació feixista sobre Girona i la posterior entrada de les tropes franquistes a la ciutat en el que van ser els últims dies de la República i l’inici de la repressió de la dictadura.

En primer lloc, el candidat a l’alcaldia de la plataforma, Lluc Salellas, va lamentar que la placa commemorativa del bombardeig a la plaça Marquès de Camps, instal·lada ara fa cinc anys, hagués estat arrancada.

Salellas va presentar algunes propostes de Guanyem en matèria de memòria històrica: incentivar projectes educatius entre els centres escolars i el Museu d’Història de la ciutat, revisar la política de medalles i mèrits de l’Ajuntament franquista, donar suport a les persones amb familiars enterrats a la fossa comuna del cementiri o senyalitzar els llocs de la ciutat on hi va haver esdeveniments històrics de la Guerra Civil, el Franquisme i la Transició.

D’altra banda, l’historiador Pere Castellanos va relatar com van viure les gironines i gironins els bombardejos que es van patir des del 27 de gener fins l’1 de febrer i que van deixar una trentena de morts. Tres dies després, el 4 de febrer de 1939, les tropes de Franco entraven a Girona

Finalment, Sergi Font, president d’Òmnium Gironès, va aprofitar per presentar les iniciatives de l’associació cultural per recordar l’aniversari d’aquestes dates.