Skip to main content
Actualitat

Guanyem porta al ple catorze mesures per potenciar l’ocupació juvenil a Girona

By 9 de novembre de 2020No Comments

La formació subratlla la necessitat d’un canvi de model “que reforci els projectes que fomentin l’ocupació estable i de qualitat”

Proposen la creació d’un viver d’empreses municipal, augmentar les beques de suport a segones oportunitats o recuperar la figura de l’aprenent

Guanyem Girona portarà al ple del proper dilluns una moció on s’hi recullen catorze propostes per potenciar l’ocupació dels joves de la ciutat, un dels col·lectius més afectats per la crisi econòmica derivada de la Covid. A nivell català, l’atur juvenil s’ha disparat del 19% al 25% i tot i que els joves només representen un 15% de la població concentren la meitat dels llocs de feina destruïts des de l’inici de la pandèmia, segons les dades de l’Observatori Català de la Joventut del tercer trimestre de 2020. Lluc Salellas, portaveu del grup municipal i cap de l’oposició, ha destacat tres eixos de treball “per revertir la precarietat endèmica del jovent”. Així, les mesures de Guanyem s’engloben en aquelles que busquen afavorir l’emancipació econòmica per a joves emprenedors, les de formació i acompanyament laboral i de suport a la contractació juvenil.

Salellas ha destacat algunes de les mesures, entre elles la creació d’un coworking municipal: “un viver d’empreses de nova creació on es puguin compartir idees i crear complicitats entre projectes amb segell gironí”. Aquest projecte estaria tutelat per Girona Emprèn, que oferiria serveis administratius i jurídics. En la línia de l’acompanyament sociolaboral, Guanyem proposa el reforç a les beques de Segones Oportunitats. Així, posen sobre la taula la consolidació de 30 beques formatives per a persones que per motius econòmics van haver d’abandonar els estudis no obligatoris. Finalment, per a la introducció dels joves al mercat laboral, des de Guanyem proposen recuperar la figura de l’aprenent i establir més convenis de pràctiques i línies de suport a la contractació de joves a les Pimes gironines.

Un altre aspecte que inclou la moció del grup municipal és l’establiment de dinàmiques de treball conjuntes amb el jovent. Així, proposen que el Consell de la Joventut engegui un procés participatiu on hi puguin dir la seva i també implicar el jovent dins el Consell Municipal per a la Formació Professional i Ocupacional.

La proposta de Guanyem busca “aturar el cop cap el jovent i intentar evitar així que una generació de gironins i gironines creixi sense oportunitats laborals”. Tanmateix, Salellas ha destacat que les mesures proposades no “assoliran l’objectiu buscat si no venen acompanyades d’un canvi de model”. “Ha quedat demostrat que bolcar l’economia de tota la ciutat a una indústria fràgil com és el turisme no funciona. Hem d’incentivar el creixement de projectes que fomentin una ocupació estable i de qualitat”, ha remarcat el cap de l’oposició.

El plec de mesures proposat per Guanyem i que es votarà dilluns al plenari municipal també inclou la dotació d’un espai per tal que els propis gremis desenvolupin ofertes de formació, definir una línia d’ajuts dedicats a joves al Programa Girona Actua o consolidar dos llocs de treball a Girona Emprèn per desenvolupar les propostes.