Skip to main content
General

Guanyem pressiona l’Estat i l’Ajuntament perquè desencallin la plaça d’Espanya

By 20 de gener de 2022No Comments

El projecte per aquesta cèntrica plaça porta encallat des de 2008

El ple va aprovar dilluns una moció de Guanyem amb la voluntat que les veïnes i veïns de l’Eixample puguin tornar a gaudir properament d’aquest espai públic

 

D’on venim?

L’any 2008 s’iniciaven les obres del Tren d’Alta Velocitat i l’estació d’autobusos es traslladava a la plaça d’Espanya. S’hi va estar fins l’any 2017 quan l’estació es va desmuntar i es va inaugurar la nova andana sota el parc Central. La plaça quedava així en el seu estat actual: un solar de ciment.

L’any següent el govern gironí presentava un projecte pressupostat en més de dos milions d’euros per tal de reformar-la i el 2019 era el representant del govern espanyol a Girona qui assegurava que les obres pendents s’acabarien abans de finalitzar 2020.

Però han passat més de tres anys d’aquestes promeses i la plaça continua sent un descampat d’asfalt i aquest tram del carrer Barcelona segueix sent el punt més castigat per la contaminació atmosfèrica i acústica a tota la ciutat. Tot i la pèrdua d’un espai públic vital per a les veïnes i veïns, el projecte segueix aturat entre retrets entre el govern espanyol i gironí.

 

Què proposa Guanyem Girona?

A Guanyem Girona hem demanat reiteradament que es desenvolupi d’una vegada el projecte i que s’acabi amb les molèsties que generen les obres a mig fer derivades de l’arribada del TAV. Tot i això, davant la manca d’iniciativa dels responsables dels governs municipal i estatal vam presentar una moció al ple de l’Ajuntament de Girona, que es va aprovar. El text reclama:

1. Instar al govern gironí a incloure una partida al pressupost de l’any que ve amb l’objectiu d’iniciar la reforma de la plaça d’Espanya el 2023.

2. Exigir al govern espanyol una resposta ràpida davant les nombroses peticions legals i tècniques fetes des de l’Ajuntament de Girona.

3. Iniciar la pacificació del carrer Bailèn aquest 2022 mateix, tal i com preveia el projecte inicial del propi Ajuntament.

4. Estudiar una reforma de la mobilitat de l’Eixample per fer-hi una intervenció que prioritzi els vianants, els vehicles sense motor i el transport públic i reduir-ne així la contaminació.

5. Retornar a la plaça la locomotora del carrilet, abandonada des de fa anys en un magatzem municipal.