Skip to main content
Actualitat

Guanyem proposa un pla d’accions per garantir l’accés a l’aigua i protegir els ecosistemes fluvials

By 13 de març de 2023No Comments

El principal partit de l’oposició considera que Girona, com a capital del Ter, ha de liderar un programa ambiciós davant la situació de sequera estructural que patim

Salellas: “L’aigua és un bé comú imprescindible i necessitem polítiques valentes perquè els gironins i gironines hi tinguin un accés garantit a través de millores d’eficiència a la xarxa, un nou model econòmic i l’impuls de polítiques de país que són imprescindibles”

Guanyem Girona porta aquest dilluns al ple de l’Ajuntament de Girona una bateria de propostes perquè el municipi lideri polítiques innovadores en el camp de l’aigua. La formació vol que el consistori faci un pas endavant en el context de sequera estructural que patim ja que el Pla Local per fer front a la sequera aprovat al desembre fa només referència a accions de gestió de l’emergència però “oblida la part de prevenció i proactivitat necessàries”. En aquest sentit, el portaveu i alcaldable de la formació, Lluc Salellas ha afirmat que “ L’aigua és un bé comú imprescindible i necessitem polítiques valentes perquè els gironins i gironines hi tinguin un accés garantit a través de millores d’eficiència a la xarxa, un nou model econòmic i l’impuls de polítiques de país que són imprescindibles”.

Guanyem ha recordat que Girona és una de les capitals del riu Ter vol, doncs, un programa “ambiciós” davant d’una realitat, causada pel canvi climàtic, que ha vingut per quedar-se. En aquest sentit, el grup municipal planteja que cal activar, des d’ara mateix, una campanya de conscienciació sobre l’ús excessiu d’aigua en l’àmbit privat i domèstic, però sobretot impulsar accions dins l’àmbit de la gestió de l’aigua com són la creació de l’Observatori municipal de l’Aigua, com a òrgan participatiu, que defineixi un Pla de Gestió de l’Aigua que inclogui, entre d’altres, propostes per millorar l’eficiència del consum d’aigua en equipaments i espais municipals alhora que controla que l’empresa municipal fa totes les inversions necessàries per millorar l’eficiència de la xarxa, fins a tenir només un 10% de fuites, i millorar l’aprofitament de les aigües fluvials.

Sergi Cot, candidat de Guanyem, ha advertit que aquestes polítiques han d’anar acompanyades d’una proposta coordinada dels municipis de l’àrea del Ter perquè les polítiques en l’àmbit nacional canviïn en la perspectiva de garantir l’accés a l’aigua. Per això ha demanat que es convoqui urgentment la Taula nacional de l’Aigua i que no s’aposti per un model econòmic de grans infraestructures i pressió sobre l’aigua i els aqüífers. Per Cot, aquest canvi de visió és imprescindible si volem també garantir el cabal ecològic dels nostres rius i, conseqüentment, els ecosistemes de flora i fauna que són un patrimoni incalculable de les Comarques Gironines i també de la ciutat de Girona.