Skip to main content
ActualitatGeneral

Uns pressupostos perquè Girona hi guanyi

By 5 de març de 2019març 27th, 2019No Comments

Fa uns dies el ple de l’Ajuntament de Girona aprovava sense pena ni glòria el pressupost municipal per aquest 2019. Ho feia dos mesos tard, gràcies a un pacte entre PDCAT, ERC i PP i amb una manca d’horitzó estratègic de cap on volem portar la ciutat als propers anys. Els comptes, doncs, ja estan validats i ara caldrà veure’n exactament el grau de compliment tenint en compte que l’experiència de l’actual Govern municipal és més aviat dubtosa en aquest sentit. De fet, si bé és cert que el pressupost conté algunes partides necessàries a nivell d’inversions, i és bo reconèixer-ho, els comptes deixen per fer tot un àmbit de polítiques públiques imprescindibles si volem una ciutat on tothom hi pugui viure. Tot seguit, us en poso cinc exemples, cinc temàtiques que des de Guanyem Girona tenim com a prioritàries i que estem convençuts que a partir del maig, quan guanyem les eleccions, podrem convertir en estratègiques pel futur de la ciutat.

Habitatge: Després de 7 anys sense creure amb la necessitat de desenvolupar polítiques públiques d’habitatge ara tot són presses. Presses que acaben sent més un discurs que una realitat ja que aquest 2019 en què el total del pressupost creixia en més de 3 milions d’euros, el govern ha decidit destinar-ne només 200.000 més a polítiques d’habitatge. Si s’hagués agafat el bou per les banyes prèviament, l’increment podria ser entès com pertinent, però amb l’absència de polítiques públiques durant aquest mandat, la situació crítica com la que viuen centenars de persones a la ciutat i una oficina municipal d’habitatge desbordada, el pressupost municipal en habitatge queda molt lluny de les necessitats existents.

Sostenibilitat: Aquests dies vivim un febrer excepcionalment primaveral. El canvi climàtic s’imposa i el jovent s’organitza al voltant de la lluita pel medi ambient. La sostenibilitat i l’ecologisme són, doncs, elements centrals de qualsevol proposta per la Girona que ha de venir. Per això, en aquest context trobem a faltar partides realment valentes en aquest apartat que ajudin a fer de la nostra ciutat un espai de vida amable, ambientalment pioner i que freni l’augment de la pol·lució i la desatenció dels espais naturals que tenim a Girona. Ens referim a elements com el de la pacificació dels carrers i places, a reformes urbanístiques en clau ecològica o a una millor política en temes com la neteja o la recollida de residus.

Cultura i educació: El pressupost d’aquest any continua prioritzant la cultura de l’esdeveniment d’uns dies per sobre de la cultura que es fa durant tot l’any a la ciutat. En aquest sentit, equipaments estratègics com la Mercè, les biblioteques, els museus o la programació cultural estable no incrementen ni un sol euro en el pressupost malgrat que aquest, com dèiem, el còmput total dels comptes puja més d’un 3 per cent respecte al 2018. Sí que ho fan, en canvi, algunes subvencions a empreses privades a qui es delega bona part de la política cultural de la ciutat. En educació, la situació és substancialment la mateixa ja que  la majoria d’escoles viuen amb deficiències estructurals permanents que aquest Govern no vol atenuar tampoc amb aquests pressupostos. Un fet que s’agreuja per la manca de voluntat de posar recursos per incrementar totes les polítiques educatives que es poden impulsar des d’un Ajuntament de més de 100.000 habitants com el gironí.

Plans estratègics sense recursos: Durant aquest mandat, el consistori ha aprovat amb amplis consensos plans municipals com ara el de Joventut, el de Salut, de turisme, d’activitats culturals o el d’equipaments esportius. Tots ells portaven inclosos un seguit de propostes per desenvolupar que l’actual Govern ha decidit desatendre. Des del nostre punt de vista, l’impuls d’aquests plans en àmbits tan claus com la salut, la cultura o la joventut haurien de ser una prioritat ja que representen un full estratègic de treball fet a partir del debat entre parts i pensaments molt diversos de la ciutat. Els consensos hi són per creure-se’ls i el treball entre molts actors és la millor fórmula per dibuixar la Girona del futur.

Participació: Finalment, l’oportunitat de poder plantejar uns pressupostos que fossin més participatius i democràtics tampoc ha tingut cabuda aquest 2019. Idees com el replantajament i increment de recursos pels pressupostosparticipats, l’audiència pública per explicar els comptes i poder respondre les preguntes i els requeriments de la ciutadania o explorar la possibilitat que les gironines i els gironins puguin decidir directament altres elements del pressupost més enllà d’una part de les inversions del seu barri han quedat al calaix. Entenem, doncs, que queda un camí per recórrer en aquest sentit per avançar cap a la ciutat participativa i del segle XXI que ens imaginem.

Com dèiem al principi, a partir del maig des de Guanyem Girona estem convençuts que serem capaços de generar iniciatives que recuperin la importància que aquests àmbits es mereixen pel futur i així millorar la ciutat que ens estimem.