Pere Albertí: “Hem de treballar perquè la ciutadania descobreixi tots aquests espais i descongestionar els més concorreguts”
El grup municipal porta una moció al ple que demana l’habilitació d’un punt d’informació físic i una campanya informativa per potenciar itineraris menys habituals
Guanyem Girona presentarà una moció “per fomentar un ús racional de l’entorn natural” al proper ple municipal que es celebrarà dilluns. La formació municipalista ha treballat aquesta proposta amb entitats naturalistes que en més d’una ocasió han alertat de la massificació d’alguns entorns naturals de la ciutat de Girona. Pere Albertí, regidor de la formació i geòleg de formació, ha celebrat “que moltes veïnes i veïns hagin descobert paratges naturals de la ciutat que desconeixien abans de la pandèmia”. Tanmateix, Albertí ha advertit que tot i que “el confinament ens ha fet valorar més l’entorn” això ha generat que tothom es concentri als mateixos espais. Per al regidor de Guanyem, és “primordial” que les administracions públiques “redirigeixin aquest renovat interès per la natura per ajudar a descobrir a les gironines i gironins molts paratges menys coneguts però igualment molt interessants i assegurar així la preservació de l’entorn”.
“A Girona som uns privilegiats. Tenim la Vall de Sant Daniel, evidentment, però també les Deveses d’en Bru, el parc de les ribes del Ter, les Hortes de Santa Eugènia o els boscos de Palau, Taialà, de la llera de l’Onyar o d’altres zones de les Gavarres”, ha explicat Albertí. “Hem de treballar perquè la ciutadania descobreixi tots aquests espais i descongestionar els més concorreguts”, ha reblat.
Així, la proposta del principal partit a l’oposició inclou la creació d’un punt d’informació físic que faci “de porta d’entrada al nostre entorn natural més proper”. En aquest espai s’hi distribuiria informació sobre possibles itineraris alternatius i es farien tasques de conscienciació i educació. Des de Guanyem proposen com a possible localització el Mas La Torre, un edifici municipal en desús a cavall entre la Vall de Sant Daniel i Girona est.
La proposta de Guanyem també busca implementar mesures per reduir l’afluència de vehicles de motor als espais naturals. “Per les seves dimensions Girona ens permet descobrir els seus espais naturals sense necessitat d’aparcar el cotxe al bell mig del bosc. Seria més adequat afavorir que les excursions comencessin en terreny urbà i que al cap de pocs minuts caminant ens endinséssim als espais naturals”, ha explicat Albertí, que ha posat com exemple l’aparcament “infrautilitzat” de Fora Muralles com a via d’accés a la Vall de Sant Daniel, a les Pedreres o a Girona est. D’aquesta manera, Albertí ha assenyalat que s’evitarien els conflictes dels caps de setmana entre les veïnes i veïns de la Vall per la massificació de cotxes i es preservaria l’entorn.
Finalment, des de Guanyem també insten la Diputació de Girona a crear una taula de coordinació supramunicipal conjuntament amb ens com el Consorci de les Vies Verdes de Girona, el Consorci de les Gavarres, el Consorci del Ter o la Mancomunitat de la Vall del Llémena amb l’objectiu de planificar, prioritzar i executar programes i accions als espais naturals.