Skip to main content
Actualitat

Guanyem vol que es comenci a treballar en el Pla Local per l’Habitatge de forma urgent

By 28 de gener de 2020No Comments

Cristina Andreu: “Les veïnes i veïns de Girona necessiten una resposta estructurada i consensuada que alleugi la pressió del lloguer”

La formació municipalista presenta un recull de qüestions que creu que el futur estudi d’impacte dels pisos turístics hauria d’incloure

 

Guanyem Girona ha tornat a exigir que s’avanci “de forma urgent” en el desenvolupament del Pla Local per l’Habitatge. La regidora del principal grup a l’oposició, Cristina Andreu, ha explicat que aquesta setmana han rebut la convocatòria per la Taula pel Dret a l’Habitatge -la plataforma que inclou el govern, els grups municipals i les entitats del sector- per finals de febrer. “El compromís del govern era convocar la reunió a l’octubre però ja anem amb quatre mesos de retard”, ha indicat la regidora de la formació municipalista, que ha afegit que “les veïnes i veïns de Girona necessiten una resposta estructurada i consensuada que alleugi la pressió en el preu del lloguer.”

“Constatem que l’habitatge encara no és un element central en la política del govern Madrenas i que no està disposat a treballar més enllà del que les forces de l’oposició li exigim”, ha comentat Andreu. “Arrossegarem al govern de Girona cap a polítiques valentes per fer front a l’emergència habitacional perquè les famílies no es poden permetre que el lloguer continuï disparant-se”, ha assegurat la regidora. En aquest punt, la representant de Guanyem al consistori ha assenyalat que “fins i tot a l’estranger quan parlen de Girona és per referir-se al problema de l’habitatge”, fent referència a un article publicat diumenge passat al Washington Post que destacava que “Girona ha patit un increment del 19% en el preu del lloguer en un any” i alertava de les conseqüències de la proliferació de pisos turístics.

En aquest sentit, la regidora Andreu ha recordat que un dels acords de pressupost entre el govern de JxCat i Guanyem Girona incloïa que a principis d’any s’iniciessin els tràmits per tirar endavant un estudi d’impacte dels pisos turístics. Des de Guanyem s’ha estat treballant en un recull de qüestions que consideren que el futur estudi ha d’incloure. A part del nombre de pisos, amb llicència o sense, la proposta vol que se sàpiga la titularitat de les empreses propietàries, l’impacte als diferents barris, l’impacte en el preu del lloguer segons la proporció de pisos turístics, que es faci una anàlisi dels efectes en l’activitat comercial, que es faci un recull de denúncies i queixes que se’n deriven o que s’estudiï el seu impacte mediambiental. Finalment, a la proposta de Guanyem també vol que s’investigui si els pisos que estaven buits s’han convertit en pisos d’ús turístic i que s’analitzi la percepció en els sectors socials afectats.

Des de Guanyem han recordat que la diagnosi publicada pel propi Ajuntament de Girona “va corroborar les mancances a curt i llarg termini a Girona, apuntant que el sòl urbanitzable és limitat i que cal col·laboració i coordinació amb l’àrea urbana.” Per a Cristina Andreu, això evidencia la necessitat de dotar-se “d’instruments per poder invertir aquestes realitats a fi d’assegurar el dret a l’habitatge.”

Per al grup municipal, “el Pla Local per l’Habitatge, si es treballa conjuntament amb els agents del sector i en defensa del dret a l’habitatge, ha de ser l’eina necessària per encarar el repte, aportant alternatives, propostes concretes i solucions a llarg termini.”